קחו בחשבון שההולנדים אוהבים לאכול הרבה וטוב, ולכן גם אתם, בזמן שהותכם בהולנד לא תישארו רעבים.
ארוחת הבוקר ההולנדית הטיפוסית היא Uitsmijter שהיא ביצת עין מטוגנת בהרבה שמן עם בייקון או האם והרבה לחם.
בצהרים תמצאו כאן כמעט בכל מקום הרינג מעושן או את המרק ארווטנסום (Erwtensoep) שהוא מרק אפונה סמיך עם נקניק. תוכלו לאכול כאן גם הוטספוט (Hutspot), נזיד הולנדי העשוי מבשר בקר, תפוחי אדמה וגזר.
ואל תשכחו בהולנד צריך לטעום עוד שני דברים שלא תמצאו בשום מקום אחר: הגבינות אדאם (Edam) וחאודה (Gouda). וכמובן כל זה לא שווה הרבה בלי טעימה מהבירות ההולנדיות שהן מהטובות בעולם, אמסטל והייניקן.
ההולנדים אינם נוהגים לאכול מאוחר, וברוב המקומות המטבח נסגר בסביבות 22:00– 22:30.
האוכל ההולנדי המסורתי כולל כמה מרכיבים עיקריים:
הרינג משובח שנמכר בדוכנים ברחבי העיר. אלה דגי הרינג צעירים המוגשים בלחמנייה או על קרטון עם הרבה בצל קצוץ. איך יודעים באיזה דוכן לבחור? תשאלו את המקומיים איזה דוכן זכה בתחרות הדוכנים בשנה שעברה, או שתבחרו לפי האנשים המתגודדים מסביב ומשחילים מלמעלה בבת אחת, את הדג לפה.
הפאלינג (paling), גם הוא מרכיב יסודי בתפריט ההולנדי. זהו צלופח מעושן וגם הוא נמכר (ביוקר) בדוכנים.
את הצ'יפס (Vlaamse frites), או כפי שהוא מכונה כאן, פאטאט פריט (ובקיצור פאטאט), נהוג לאכול עם מיונז, אך יש עוד כמה אפשרויות: סאטה – רוטב בוטנים חם, אורלוך (oorlog) – רוטב בוטנים עם מיונז ועוד. צורת ההכנה שלו הופך את הצ'יפס לפריך מבחוץ ורך ונמס בפה מבפנים. דוכנים לצ'יפס נמצאים כמעט בכל רחוב.
הקרוקטים הוא אחד ממאכלי הרחוב הנפוצים ביותר בהולנד. הקרוקטים מצופים בפירורי לחם והופכים לציפוי קריספי אחרי הטיגון. צורת הקרוקטים עגולים או מוארכים והמליות מגוונות: גבינות, דגים, בשר או פירה תפוחי אדמה.
פנקייק
הפנקייק בהולנד נקרא pannekoeken (קרפים גדולים עם גבינה, בשר או מתוק) והם מאכל מועדף לארוחת צהריים.
הוא עשוי להגיע לקוטר של 30 ס"מ או כפנקייקס קטנים שנקראים פופרצ'יס (poffertjes) והם מופיעים בתפריט של בתי קפה רבים ויש גם מסעדות שמוקדשות לו במיוחד.
בין המקומות המומלצים לפנקייק נמצא The Pancake Bakery, שנמצא במרתף שב-191 Prinsengracht ומגיש מיני פנקייק שונים עם שלל תוספות מפירות ושוקולד ועד בייקון ופטריות. עוד מקום מומלץ הוא Pancakes! Amsterdam.
אם תתעניינו אצל המקומיים באוכל לאומי, יפנו אתכם בעיקר למסעדות אינדונזיות. המטבח של הקולוניה לשעבר חלחל כל כך עמוק, עד שבשום מקום, מלבד באינדונזיה עצמה, לא תמצאו מצבור כה גדול של מסעדות מתמחות. כדאי להימנע מאלה המגדירות את עצמן כ"Ind-Chin". זהו שם תואר למטבח שהתגלגל להולנד מסין דרך אינדונזיה, והאוכל במסעדות כאלו הוא הולנדי.
המסעדות הסורינאמיות מתרכזות לאורך רחוב Albert Cuyp בסמוך לשוק הנושא אותו שם. רובן מסעדות מאוד פשוטות, שבהן האוכל הוא שילוב של סיני והודי, המנות מאוד גדולות וטעימות ומחיר ממוצע לארוחה הוא כ-8 יורו.
בתי טעימות (פרופלוקאלן)
בתי טעימות (proeflokaal) – שם שותים בד"כ ינייבר (jenever) או מוצר אחר של המזקקה שבבעלותה המקום. הברים הללו מקושטים בחביות עץ ובקבוקי אבן והאווירה בהם מיוחדת.
שלושה הבדלים בינו ובין בתי קפה חומים: מה אתם שותים, איך אתם שותים ובבעלות מי המקום. העיצוב של בתי הטעימות הוא ביסודו חום ובסגנון הולנדי ישן אבל כאן אתם מזמינים באופן מסורתי ינייבר (ג'ין מקומי ששותים נקי עם קרח) או מוצר אחר של מזקקה שבבעלותה המקום.
בתי קפה
בני העיר רואים בבתי הקפה מקום בילוי ביתי – מקום בו נפגשים עם חברים או קוראים עיתונים על כוס קפה או בירה. בבתי הקפה השתייה היא מרכז הפעילות (מעין בר או פאב).
בתי קפה חומים
אחת הדרכים המסורתיות לשתות בירה הולנדית היא לאור נרות באחד מ"בתי הקפה" הקלאסיים בעיר שנקראים bruine kroeg (בתי קפה חומים) – מוסד מקומי טיפוסי עם קירות מוכתמים בצבעים חומים שנגרמו ע"י עשן הטבק. זהו בעצם ה'פאב המקומי' ההולנדי המסורתי, המקום שבו בני אמסטרדם מרגישים הכי בבית. חלק ממוסדות אלו אפילו נראים כמו בית משפחתי רגיל, עם מפות על השולחנות, אוסף של כלי פורצלן על הקירות וטלוויזיה, כדי שכל אחד יוכל לעודד את איאקס, קבוצת הכדורגל המקומית. כאן אפשר לשתות בירה מחבית, שמוגשת באופן מסורתי עם כיפה גדולה של קצף, jenever (ג'ין הולנדי) צעיר או מיושן, אייריש קופי, פאי תפוחים וקצפת, מרק בצל, סנדוויץ' של גבינת גאודה – הבחירה בידיכם.
הטובים שבבתי הקפה החומים נמצאים ב-Prinsengracht, מתחת ל-Westermarkt; ב-Dam, ב-Leidseplein, על ספואי (Spui) או ברחובות הקטנים שבין התעלות.
בתי הקפה המודרניים – ה"גרנד קפה"
אלו הם בתי קפה עכשוויים שהם לא בתי קפה חומים ולא הקפה השכונתי. חלקם מציעים מוסיקה יחד עם אמנות מודרנית. כאן יושב קהל מעורב: אנשים עסקים וסטודנטים יחדיו.
בבתי הקפה הללו מוצעות ארוחות צהריים קלות וגם ארוחות ערב כבדות.
שניים מהטובים ביותר הם: Cafe Luxembourg ו-Café de Jaren.
בית קפה מסעדה
ה-eetcafé הוא שילוב של בית קפה חום וקפה מודרני. כאן אפשר לשתות רק קפה או לאכול ארוחה מלאה. הם פתוחים כל היום ולא רק בערב (כמו רוב המסעדות).
אחד מהטובים ביותר הוא: De Prins.
קפה לדרך
רשת מצוינת שמציעה קפה לדרך היא The Coffee Company שיש לה סניפים רבים ברחבי העיר.
גבינות
גבינות הולנדיות הן שם דבר, אבל לרובנו אין באמת מושג עליהן: גבינה הולנדית (Kaas), זה לא רק כדור צהוב של גבינת אדאם (Edam), עטוף בשעווה אדומה עם מדבקה של טחנת רוח.
הגאודה (Gouda) נחלקת לכמה סוגים, השונים זה מזה בדרגות היישון: הגאודה הצעירה, Jonge, היא רכה ובהירה וטעמה עדין; בדרגת בשלות למחצה, Belegen, הגבינה בשלה ויבשה יותר וגם פיקנטית וכהה יותר; לגבינה הבשלה, Oud יש טעם עז מלוח-חריף, והיא כבר ממש יבשה, מתפוררת אפילו.
בין הדרגות העיקריות האלה יש דרגות בינים, כך שכל אחד יכול למצוא גבינה לטעמו.
יש גם גבינות עם תבלינים כגון קימל וכמון וגבינה עם חורים.
למרות הדימוי הנפוץ של פרות הולנדיות, ההולנדים מגדלים גם הרבה צאן ומייצרים גבינות עזים משובחות הנקראות Geitekaas, ביניהן קשות, המסווגות גם הן לפי דרגת היישון; ורכות, הדומות לגבינה הצרפתית.
הכי כדאי לרכוש את הגבינות באחד השווקים הפזורים ברחבי העיר או באחת החנויות המתמחות בגבינה: Kaaskamer או Kaasland.
מתוקים
ההולנדים, כמי שנוהגים להוציא טונות של אנרגיה ברכיבה על אופניים וגם מבלים במשך רוב ימות השנה בטמפרטורות אכזריות למדי, פיתחו תאווה שלוחת רסן לכל דבר מתוק, עתיר קלוריות ושופע סוכרים ופחמימות שאפשר לדחוף לפה, כך שבכל הקשור לנשנושים אתם בידיים טובות.
לפניכם רשימה חלקית ומצומצמת מאוד:
החל סלאך (Hagel Slag)
פירורי שוקולד, חלב או מריר, שבארץ נהוג לצפות בהם עוגות, אך ההולנדים מפזרים אותם מעל שכבה נדיבה של חמאה על פרוסות לחם. לאותה משפחה שייכים גם ה-Chocolade Vlokke, פיסות שוקולד גדולות ומתפוררות, שלא ברור איך הן מצליחות להיצמד ללחם, אבל עובדה (מומלץ לנסות את הגרסה המעורבת בצבעי חום-לבן).
מאושס (Muisjes)
בתרגום לעברית: עכברים, אם כי הדמיון מפוקפק. הם שייכים לענף הצבעוני במשפחת הפירורים ובאים בטעמי פירות, אניס (כדוריות בוורוד לבן) ובמהדורה לבנה ומעוכה שנקראת חסטמפטה מאושס (Gestampte Muisfes). מה שבטוח, לא חייבים לעבור את שלבי הביניים כדי להתענג על המאכל הזה, אפשר פשוט לשפוך את הפירורים מהקופסה ישר לפה.
ליקוריץ (drop) – ניתן למצוא אותו בחנויות הממתקים.
ג'ינג'ר – עוגיות, ג'ינג'ר מסוכר וסוכריות ג'ינג'ר.
מרציפן הוא ממתק נוסף האהוב על ההולנדים, ואפשר למצוא סוגים שונים של מאפים ממולאים בתערובות השקדים והסוכר:
דוכנים
לא תישארו רעבים באמסטרדם. כל אחד ימצא את האוכל המועדף עליו בעיר, ולו רק מפני שרחובות אמסטרדם מלאים בדוכני אוכל מהיר. האוכלוסייה הים תיכונית הגדולה באזור הביאה לכאן את הפלאפל ולכן תמצאו כאן לא מעט דוכני פלאפל וחלקם אפילו טובים: נסו את אחד מסניפי 'פלאפל מעוז'.
- סניפים: בארבעה מקומות ברחבי העיר, Muntplein, Leidsestraat , Albertcuypstraat ו-Damrak
- שעות פעילות: 01:00-11:00
Patatas Fritas – צ'יפס עם מיונז או רוטב קארי, הם מאוד פופולאריים והכי טובים בעיר נמכרים כל יום בדלפק של Vlaams Frites Huis. קנו מנה קטנה או מנה בינונית לשניים.
כדי להרגיש הולנדיים באמת, נסו את ה- Holandse Nieuwe Haring (הרינג הולנדי חדש) שנמכר בדוכני הרחוב בכל רחבי העיר. שני דוכנים מומלצים למעדן הזה, שמוגש על לחמנייה עם בצל, נמצאים ב-Stubbe's Haring וב-Frens Haringhandel ב-Koningsplein.