הדלתות הצפוניות של בית הטבילה, מוזיאון הקתדרלה בפירנצה

הדלתות הצפוניות של בית הטבילה של פירנצה הן אחת משלוש מערכות הדלתות המפוארות המעטרות את בפטיסטריום סן ג'ובאני. הדלתות הללו, שנוצרו על ידי לורנצו גיברטי (Lorenzo Ghiberti) בין השנים 1403–1424, הן יצירה מרשימה של אמנות רנסנס מוקדמת. הן קדמו ליצירת "שערי גן העדן" של אותו אמן, ומהוות חלק בלתי נפרד מההיסטוריה האמנותית והדתית של פירנצה.

 

בשנת 1401 הוכרז מכרז לעיצוב הדלתות הצפוניות. לורנצו גיברטי זכה בו לאחר תחרות עם אמנים מובילים, כולל פיליפו ברונלסקי. גיברטי הקדיש 21 שנים להשלמת הדלתות.

 

הדלתות שימשו במקור בכניסה המזרחית של הבפטיסטריום, אך הועברו לצפון לאחר השלמת "שערי גן העדן".

 

מבנה הדלתות

הדלתות כוללות 28 פנלים בצורת "קווטרופליו" (פרח ארבע-עלי) המסודרים בארבע עמודות עם שבעה לוחות בכל עמודה.

הדלתות הצפוניות של בית הטבילה, לורנצו גיברטי, מוזיאון הקתדרלה בפירנצה; By Sailko, CC BY 3.0

עשרים הלוחות העליונים מתארים סצנות מהברית החדשה, המתארות אירועים מרכזיים מחייו של ישו, כמו לידתו, הטבילה בירדן, הצליבה והתחייה. בשמונה הלוחות התחתונים מתוארים ארבעת האוונגליסטים וארבעה מאבות הכנסייה.

 

ראשים קטנים של נביאים ודמויות אחרות מעטרים את ארבע פינותיו של כל לוח. לכל אחד מהראשים הללו תווי פנים ייחודיים ומאפיינים משלו.

 

כל התבליטים עוצבו בשעווה ומאוחר יותר נוצקו בברונזה.

 

בתבליט "הבשורה למריה" (עמודה שמאלית, חמישית מלמעלה) ניצבת מריה בתוך מבנה מקושת. היא אוחזת ספר בידה. היא נרתעת לאחור למראה המלאך גבריאל הנוחת לעברה. המלאך מתואר בתנועה כאילו הוא נוחת מן האוויר, אולם אין בתיאור דמותו התייחסות שלמה לתיאור התנועה. מעליו מופיע אלוהים המשלח את רוח הקודש בדמותה של יונה.

"הבשורה", פרט מהדלתות הצפוניות של בית הטבילה של פירנצה; By Sailko, CC BY 3.0

התבליט "הצליבה" (שורה ראשונה, שני משמאל) התאים גיברטי את הדמויות לאונות המעוגלות של המסגרת. דמויותיהן של שני המלאכים, מריה ויוחנן מתאימות עצמן לארבע האונות המעוגלות ויוצרות בתנוחתן צורה של עיגול.

"הצליבה", פרט מהדלתות הצפוניות של בית הטבילה בפירנצה; By Sailko, CC BY 3.0

ב"טבילת ישו" (עמודה שמאלית, רביעי מלמעלה)  יוחנן המטביל יוצק מי ירדן מתוך ספל על ראשו של ישו; דמות מחזיקה במגבת וישו עומד בתוך נהר הירדן ובידו הימנית מברך. מעל לראשו מרחפת יונת רוח הקודש.

"טבילת ישו", הדלתות הצפוניות של בית הטבילה בפירנצה; By I, Sailko, CC BY 2.5

הפנל שנושאו "ישו הילד בבית המקדש" (עמודה ימנית, חמישי מלמעלה) מציג התפתחות משמעותית בתיאור החלל. ישו הילד מופיע במרכז הקומפוזיציה וסביבו קהל מתפללים. בית המקדש מתואר כמבנה פתוח, המתואר בעזרת שימוש בפרספקטיבה. גם תיאור תנוחות הגוף השונות הוא יותר נטורליסטי, תיאור המתבטא בעיצוב קפלי בגדי הדמויות.

"ישו הילד בבית המקדש", פרט מהדלתות הצפוניות של בית הטבילה של פירנצה; By The oat Italian Wikipedia, CC BY-SA 3.0

פנל "ההלקאה" (עמודה שניה מימין, שני מלמעלה) – הנציב הרומי פונטיוס פילאטוס ציווה להכות את ישו. ישו מוצג כשהוא עירום פרט לפיסת בד המכסה את אזור חלציו. ידיו כפותות אל אחד מעמודי הבניין הנמצא מאחוריו. המצליפים מכים אותו בחזהו ולא על גבו (כדי שנוכל לראות את הפצעים). ישו במרכז הסצנה.

"ההלקאה של ישו", פרט מהדלתות הצפוניות של בית הטבילה בפירנצה; By Sailko, CC BY 3.0

 

הדלתות המקוריות הוסרו ב-1948 לצורך שימור, וכיום מוצגות במוזיאון יצירות הקתדרלה. העתקי הדלתות מוצבים כיום בצדן הצפוני של הבפטיסטריום.


מקומות ומסלולים באיזור