הקולוסיאום

באמפיתיאטרון ענקי זה היו ארבע קומות של חלונות, קשתות ועמודים. בנייתו החלה בשנת 72 לספירה בהוראת הקיסר אספסיאנוס, ושמונה שנים אחר כך נחנך האתר על ידי בנו טיטוס, שערך לכבוד הפתיחה משחקים במשך 100 ימים ולילות (שבמהלכם נהרגו 2,000 גלדיאטורים ונטבחו כ-5,000 בעלי חיים). המבנה היה פעיל במשך 400 שנים. הוא כלל 80 אלף מושבים שבהם ישבו ההמונים, כשהקיסר ומכובדי העיר ישבו על במה נפרדת. הקולוסיאום נחשב לסמלה של רומא, ובכל שנה מבקרים בו בממוצע כשני מיליון תיירים.

הקולוסיאום ברומא; Depositphotos

הפסל של הקיסר נירון, שעמד ברחבה שלפני הקולוסיאום, התנשא לגובה של 40 מטרים והיה צבוע בזהב (שמו של הפסל, הקולוסוס, הוא שנתן לאמפיתיאטרון את שמו). אחרי שהקיסר נירון מת שלטו ברומא קיסרים אחרים, וכל אחד מהם, בתורו, החליף את הראש של הפסל, ושם במקומו את הראש שלו.

 

בקולוסיאום נערכו בעיקר קרבות של גלדיאטורים. בקרבות האלה היו נלחמים שני גברים חזקים, גלדיאטורים מקצועיים או עבדים שהרומאים בחרו ואימנו במיוחד לצורך הקרבות האלה. השם "גלדיאטור" בא מהמילה "גלדיוס", שפירושה חרב. אבל הגלדיאטורים שלחמו בזירה לא השתמשו רק בחרבות, אלא גם בכלי נשק אחרים, כמו למשל רשת, שבעזרתה היו לוכדים את היריב, או בחבלים. פעמים רבות היו הגלדיאטורים עבדים, שבויי מלחמה או פושעים שנידונו למוות ואומנו להילחם בזירה.
עם זאת, היו גם גלדיאטורים שבחרו ב"מקצוע" זה כמקור פרנסה, והיו סוג של סלבריטיז בעולם הרומי העתיק. כשאחד הגלדיאטורים היה נפצע בקרב, הוא היה מרים אצבע. זה היה האות שהוא מבקש רחמים על חייו.
לפי רחשי הקהל היה הגלדיאטור שעוד עמד על רגליו מחליט אם להרוג את יריבו או לחוס על חייו (אם הקיסר נכח בקהל הוא זה שהיה מחליט אם לחנון או להמית את הפצוע).
לזירה עצמה, אגב, היו מעלים את הלוחמים בעזרת מעליות עץ שנתמכו במערכת משוכללת של מנופי חבלים, שהיו מופעלים על ידי עבדים.

 

בקולוסיאום גם נערכו קרבות בין בני אדם לחיות טרף כמו אריות ונמרים, ובעצם רוב ההצגות בקולוסיאום היו נפתחות במופע קרקס של חיות, בהם גם פילים וג'ירפות – חיות אקזוטיות מאוד ברומא של אותם ימים.

 

עם כניסתכם לקולוסיאום, תהיה לכם גישה לאזור הקהל, בו נהגו הצופים לבלות שעות, במקרים מסוימים אפילו ימים, בהמתנה וצפייה בתוכניות האהובות עליהם.

 

האתר הארכיאולוגי של הקולוסיאום גדול מאוד וכולל מספר אזורים. השטח הכללי פתוח לכל מי שיש לו כרטיס רגיל, ואילו הארנה והתת-קרקעי (underground) דורשים כרטיס אחר או מדריך מוסמך.

הקולוסיאום ברומא; Depositphotos

אם תלכו עם מדריך, בין אם הזמנתם סיור פרטי או מדריך מהאתר הרשמי של הקולוסיאום, תוכלו לגשת בקלות לארנה ולתת-קרקעי. הארנה היא המקום שבו גלדיאטורים השתתפו בקרב, (אם לא קניתם כרטיס לשם תוכלו לראות את הארנה רק מלמעלה), בעוד בתת-קרקעי תוכלו לראות את הארכיטקטורה המורכבת שהובילה גלדיאטורים ובעלי חיים עד לארנה.

 

זה סימן את סיומם של המצעדים העקובים, אך גם את תחילתו של הפירוק העקבי של הקולוסיאום. השיש שלו הפך לחומר בנייה סיד, ואבניו שימשו לבניית כנסיות וארמונות. כשמוסיפים את הנזק הכבד שנגרם מכמה רעידות אדמה, זה מסביר כמה סימנים לתיקון ומדוע חלקים מסוימים קרסו, כמו השליש הדרומי.

 

ועוד דבר למטייל בקולוסיאום:
ליד היציאה מהקולוסיאום ישנה אפשרות להצטלם עם חיילים רומאים חמושים בחרבות או עם "גלדיאטורים". אלה הם כמובן שחקנים שעומדים שם כדי שיהיה אפשרי להצטלם איתם תמורת תשלום.

 

ניתן לגשת לקולוסיאום רק במועד שנבחר בשלב ההזמנה ומוצע להופיע בכניסה 15 דקות לפני השעה הנבחרת. הכניסה לקולוסיאום ממוקמת ב-"Sperone Valadier", ליד קשת קונסטנטינוס.

 

שימו לב, רב הסיור מתקיים באוויר הפתוח ולכן תיערכו לכך בימים חמים או גשומים.

 

מבחינת העונה, הקיץ עמוס בכל שעה של היום. יולי ואוגוסט הם חודשים עמוסים בטירוף. אני מציע לבקר בקולוסיאום ברומא מוקדם בבוקר בחודשי הקיץ כי חם מדי בהמשך היום, ובשעות אחר הצהריים המוקדמות בחודשים פחות עמוסים כמו פברואר ומרץ כי אחרת, קר מדי.

 

סביר להניח שתמצאו פחות תורים אחר הצהריים, בעוד שבבוקר תמיד צפוף יותר. רק זכרו להקדיש מספיק זמן לעמוד בתור ולבקר. הכרטיס תקף ל-48 שעות, כך שתוכלו לבקר באטרקציה השנייה ביום שאחרי.

 

טריק לדלג על התור בעת ביקור בקולוסיאום יכול להיות לפנות תחילה לפורום הרומי, שבדרך כלל הוא פחות עמוס. הכרטיס תקף לקולוסיאום, לפורום הרומי ולגבעת הפלטין, כך שלקולוסיאום תיכנסו ישירות ללא צורך בתור לכרטיס. התור לפורום בדרך כלל קצר יותר, אבל שוב זה לא תמיד כך. בעונות השיא, בעיקר בקיץ ובדצמבר, גם כאן תוכלו למצוא אנשים רבים.

 

הכניסה לקולוסיאום היא חינם בכל יום ראשון הראשון של החודש.

 

החל מה-18 באוקטובר 2023, חובה להחזיק כרטיס נומינלי לכל סוגי כרטיסי הכניסה, בין אם אתה קונה אותו באתרי תיירות, מהמוקד הטלפוני או במשרדי כרטיסים פיזיים. המשמעות היא שתתבקש להציג את תעודת הזהות שלך.

כמו כן, ב-18 באוקטובר 2023 נפתח משרד הכרטיסים ב-Via Salara Vecchia למכירת כרטיסים למבקרים בודדים עד גמר המלאי.

 

מלבד קנייתם ​​בכניסה, תוכלו לרכוש את הכרטיסים בשתי דרכים נוספות:

באינטרנט על ידי רכישת הכרטיס שלך מהאתר הרשמי או ספקים מקוונים כמו Get Your Guide או Tiqets. אם כבר רכשתם כרטיס Roma Pass או Omnia Card ויש לכם גישה חופשית לדלג על התור, עדיין עליכם להזמין את הכניסה שלכם.

רכישת כרטיסים לקולוסיאום באינטרנט היא ההימור הטוב ביותר כדי לצמצם את זמן התור שלך. ניתן לבחור לקנות רק את הכניסה לאזור הגישה הכללי, כניסה מהירה עם מדריך וידאו, או סיור פרטי המבטיח גישת VIP מהירה ומדריך טיולים שיסביר את החלקים השונים באתר הארכיאולוגי.

 

זכרו שהגישה לארנה ולחלק התת-קרקעי של הקולוסיאום אפשרית רק עם מדריך מוסמך.

 

ישנן חברות רבות המציעות כרטיסים. מומלץ לרכוש כרטיסים באתר הרשמי של הקולוסיאום (Parco archeologico del Colosseo). כרטיס כניסה (נכון ליוני 2024) הוא 18 יורו וכולל כניסה לפורום הרומאי ולגבעת הפלאטין. עם קניית הכרטיס עליכם לתת פרטים מזהים ולכן כדאי להגיע עם תעודה מזהה.

בנוסף אפשר לרכוש באתר זה סיורים מודרכים. הסיור המודרך הסטנדרטי כולל סיור בקולוסיאום וכניסה לפורום הרומי ולגבעת הפלטין אך ללא מדריך. זה עולה 26€ וזמין באנגלית, איטלקית, ספרדית וצרפתית. הסיור המודרך Full Experience כולל גם את הארנה והתת-קרקעי והוא מתנהל באיטלקית ובאנגלית, ועולה 32€.

 

חברות רבות מציעות כרטיסי כניסה וסיורים מודרכים בקולוסיאום. בין החברות נמצאת Get Your Guide או Tiqets.

Piazza del Colosseo, 1, 00184 Roma RM, איטליה

תחנת מטרו: Colosseo קו B

אוטובוסים: 60, 75, 85, 87,175, 810, 850 וקו 117 (מיניבוס חשמלי)

חשמלית: 3

שעות פתיחה

2 בינואר-15 בפברואר, 8:30-16:30

16 בפברואר-15 במרץ, 8:30-17:00

16 במרץ-26 במרץ, 8:30-17:30

31 במרץ-30 בספטמבר, 8:30-19:15

1 באוקטובר-26 באוקטובר, 8:30-18:30

27 באוקטובר-31 בדצמבר, 8:30-16:30


מקומות ומסלולים באיזור