הרובע החמישי של ליון מורכב מהרובע העתיק של ליון (Vieux Lyon) ומגבעת פורבייר (Fourvière) בה נמצאת בזיליקת נוטרדאם דה פורבייר השולטת ומגינה על העיר.
מסלול הליכה מומלץ ברובע: מסלול ההליכה בעיר העתיקה ובגבעת פורבייר.
הרובע נוצר ב-24 במרץ 1852 כאחד מחמשת מחוזות הראשונות של ליון. הוא המרתק, העשיר והיפה ביותר, יפה גם בנוף שהוא מציע לשאר חלקי העיר.
הרובע ה-5 מאוכלס על ידי כ-50,000 תושבים הפזורים על פני 2.5 קמ"ר, בין דירות טיפוסיות במרכז ההיסטורי של מרגלות הגבעה ואזורי מגורים הממוקמים ברמת פורבייר.
הרובע העתיק
הרובע העתיק של ליון השתמר ברובו מאז נבנה בתקופת הרנסנס על הגדה המערבית של נהר הסון, למרגלות גבעת פורבייר. ציר התנועה העיקרי של הרובע הוא רחוב סן-ז'אן (Saint-Jean) המשופע בחנויות ומסעדות.
הרובע נכנס לרשימת אתרי השימור של אונסק"ו בשנת 1998.
הרובע העתיק מחולק לשלוש שכונות הנקראות על שם הכנסיות שלהם:
סן פול (St Paul), מצפון ל-place du Change, היה האזור המסחרי בתקופת הרנסנס; כאן נמצאת הכנסייה העתיקה סן פול (Église Saint-Paul) שבה ויטראז'ים יפים.
סן ז'אן (St Jean), היה ביתם של רוב המשפחות העשירות: אריסטוקרטים, קציני ציבור וכו'; כאן נמצאת קתדרלת סן ז'אן בת מאות השנים, הידועה בשעון האסטרונומי הנמצא בה.
סן ג'ורג' (St Georges), דרומית לסן ז'אן, היה מחוז של אמנים.
הארגון הנוכחי של הרובע, עם רחובות צרים, קטנים ויפים המרוצפים באבן ומקבילים בעיקר לנהר, קיים כבר מימי הביניים. הבניינים הוקמו בין המאה ה-15 למאה ה-17, בעיקר על ידי סוחרים איטלקים, פלמים וגרמנים עשירים שהתיישבו בליון שם נערכו ארבעה ירידים מדי שנה. באותה תקופה, נאמר על הבניינים של ליון שהם הגבוהים באירופה. האזור שופץ לחלוטין בשנות ה-80 וה-90.
ברובע בתים גבוהים הצבועים אדום ואוקר, ככרות קטנות וחמודות והרבה חנויות יפות, בתי קפה ומסעדות. אבל יש פה גם מלכודות תיירים רבות.
בין רחובות הרובע קימים טראבולס – אלה הם מסדרונות ומעברים, רבים מהם תת קרקעיים, שנבנו בתקופות שונות, והם מחברים בין בתים וחצרות וחלקם פתוחים לביקור.
האזור צפוף בדרך כלל אחר הצהריים, במיוחד בסופי שבוע. כדי ליהנות באמת מהיופי הארכיטקטוני שלו, לפיכך הזמן הטוב ביותר לבקר כאן הוא הבוקר. בסביבות ארוחת הצהריים, הרחובות מעט נעלמים מאחורי טרסות מסעדות, מתלים לגלויות וקהל התיירים.
גבעת פורבייר
גבעת פורבייר נראית למרחוק בזכות הבזיליקה הבנויה שיש לבן ולה ארבע צריחים. "הגבעה המתפללת" הוא השם שהוענק לה בזכות שפע מוסדות הדת שהתמקמו שם. התצפית מן הבזיליקה לעבר העיר היא אטרקציית התיירות מס' 1 של העיר. אפשר להעפיל לגבעה בעזרת פוניקולר היוצא מתחנת המטרו "Vieux-Lyon" ולרדת ברגל במורד הגינה היורדת לעיר העתיקה.
בגבעה תוכלו גם למצוא את שרידי העיר הרומית ומוזיאון מעניין המלמד עת "לוגדונום" – העיר הרומית העתיקה.
ההיסטוריה של הרובע – ראשיתה של ליון
ההיסטוריה של ליון החלה לפני יותר מאלפיים שנים, בראש גבעת פורבייר.
בעקבות צו של הסנאט הרומי, הקים המושל הרומי לוציוס מונציוס פלנקוס בשנת 43 לפנה"ס את העיר לוגדונום (Lugdunum), במפגש הרון והסון, על מנת לארח פליטים רומים שגורשו מהמושבה הסמוכה.
לוגדונום שגשגה והפכה למוקד הכלכלי של גאליה (צרפת של ימינו) במהלך המאה ה-2. רוב 50,000 תושבי העיר ישבו על גבעת פורבייר.
הגבעה ננטשה לאחר נפילת האימפריה הרומית.
במאה ה-16 התפתחה פה תעשיית המשי לצורכיהן של משפחות המלוכה. משפחות בנקאיות איטלקיות מפורסמות, בעיקר מלומברדיה וטוסקנה, כמו גם משפחות אצולה, כמו מדיצ'י, גונדי (Gondi) וגאדג'ני (Gadagni), היגרו לליון והפכו את העיר לאחד ממרכזי המסחר והבנקאות הגדולים באירופה.
לאחר מלחמת העולם השנייה, הרובע ה-5 של ליון היה במצב קשה ולא תברואתי, עם חזיתות מבנים מלוכלכות ומשכנות עוני.
לואי פראדל, ראש עיריית ליון בשנות ה-60 שקיבל את הכינוי "אוהב הבטון", רצה להרוס את הרובע העתיק כדי לסלול את הדרך למבנים חדשים ולכביש מהיר. תושבים מקומיים התאספו באגודה "רנסנס דו וו ליון" כדי להילחם נגד הפרויקט. זה השתלם ובשנת 1964 השכונה ניצלה מהרס עם הסיווג של "האזור המוגן" הראשון בצרפת הודות לשר התרבות של דה גול, הסופר אנדרה מאלרו. הוא הורה להקים חברה ציבורית שתשקם את הרובע. אחרי כעשרים שנה פשטה החברה הציבורית את הרגל. השליטה עברה לגורמים פרטיים, וקצב השיקום גדל מאוד. אחת הסיבות לכך היה "חוק מאלרו", שהתיר לאנשים פרטיים המשפצים נכס היסטורי לצורך מגורים פרטיים, ניכוי מלא של ההשקעה מהכנסותיהם השוטפות.
קניות
ברובע החמישי חנויות רבות לקניית מזכרות ומתנות לקחת הביתה, המרוכזים סביב רחוב סן ז'אן.
ניתן למצוא חנויות וינטז', חנויות משי והתמחויות אוכל מקומיות בכל רחוב או סמטה.
מקומות אוכל אקלקטי
אווירת ימי הביניים של הבושון הטיפוסי נותנת לכם טעימה מהרובע העתיק האמיתי. שימו לב, הבושונים הטובים ביותר אינם ממוקמים בהכרח ברובע ויש כמה מקומות אוכל צרפתי מסורתיים טובים באמת.
ניתן לגלות טרסות עוצרות נשימה ברובע כמו ב-Les Terrasses de Lyon – מסעדת הגורמה של וילה פלורנטין, המעוטרת בכוכב מישלין אחד, ומסעדת הגורמה והבר שבגג של השף כריסטיאן טטדואי (Tetedoie). שניהם מספקים את הנופים האייקוניים ביותר של ליון תוך שהם נהנים מתפריט גסטרונומי המעוטר בכוכבי מישלן.
שלוש מסעדות בעלות כוכב מישלן כל אחת, Les Loges, Jérémy Galvan ו-Au 14 Février, ממוקמות במרחק של מטרים ספורים אחת מהשנייה ברחוב Rue du Boeuf, אחד הרחובות האופייניים לשכונה.