מגלים מסלול
"דרך היקבים הגדולים" (Route des Grands Crus) היא דרך תיירותית המתפתלת דרך הכפרים המייצרים יינות בורגונדי איכותיים. חפשו אריחים צבעוניים בסגנון פלמי המסודרים בדוגמאות ומקשטים את גגות הבתים באזור, תזכורת לזמנים שבהם הדוכסות של בורגונדי התפשטה אל ארצות השפלה.
הדרך אורכה כ-60 קילומטרים והיא עוברת דרך 38 כפרי יין ציוריים. היא מתחילה בדיז'ון בצפון ומסתיימת בסנטניי (Santenay) בדרום.
הדרך מתחילה בכביש D122 וממשיכה בכביש D974.
זהו מסע לאורך קוט ד'אור (Côte d'Or) – אזור בו מיוצרים כמה מהיינות הטובים בעולם. כאן נמצאים 24 יצרני יינות ה-Grand Cru (הטובים ביותר) מתוך 33 יצרנים כאלה.
אזור היין מחולק לשניים:
קוט דה נואי (Côte de Nuits), מדיז'ון אל מעבר לנואי סנט ז'ורז' (Nuits Saint Geroge).
קוט דה בון (Côte de Beaune), משתרע מאלוקס קורטון אל סנטניי (Santenay).
הדרך מסומנת בשלטים חומים עם ציור של אשכול ענבים בלבן.
אציין יקבים, חנויות יין, מסעדות ועוד אתרים לאורך הדרך. סעו בנחת, בקרו ביקבים, שתו וקנו יין, תיהנו, תאכלו טוב, וחפשו מקום נחמד לישון בו במרחק קצר מדרך היין.
את הדרך אפשר גם לעשות על גבי אופניים.
דרך היין מתחילה בדיז'ון, באזור היין הצפוני – קוט דה נואי (Côte de Nuits). המסלול המופיע כאן במפה הוא ברובו על D974 (אילוצי גוגל) אבל כביש D122 המקביל לו מומלץ יותר. במסלול יש יציאות קצרות מ"דרך היין" והמרחק אותו תעברו הוא 80 קילומטרים.
בכפר Brochon נמצאים, זה ליד זה, חנות יינות טובה (Grands Bourgognes) וחנות גבינות מצוינת (Fromagerie Gaugry), שנמצאות לאורך D974.
חיזרו לכביש D122 ורדו איתו דרומה אל ז'ברה-שאמברטן (Gevrey-Chambertin) – אחד מהכפרים המענגים ביותר באזור עם רחובות צרים, בתים מאבן אפורה ושלטים רבים של כורמים המזמינים אתכם לטעום ממרכולתם.
במקום מסעדה טובה Restaurant Chez Guy and Family.
סעו דרומה בכביש D122 והגיעו אל מורה סן-דני (Morey-Saint-Denis). החנו בחניון הגדול לפני הכפר ולכו לאורך הרחובות הצרים שלו.
חוות היין Caveau des Vignerons המאגדת 12 מגדלי יין ממורה סן-דני המציעים יותר מ-170 יינות שונים מהאזור (כתובת: Place de l'Eglise; פתוח: כל יום, 10:30-13:00, 14:00-18:30; בשלישי פתוח מ-13:30 ועד 18:30; טלפון: 03-8051-8679).
בכפר נמצאת מסעדה ומלון מומלץ – Castel de Très Girard.
ממשיכים לכפר שמבול מוזיני (Chambolle Musigny) ואל הכפר ווז'ו (Vougeot) בו מומלץ לבקר בכרמי קלו ווז'ו ובשאטו דה קלו דה ווז'ו (Château du Clos de Vougeot).
ממשיכים אל הכפר וון-רומאנה (Vosne-romanee) – שביקבים בסביבתו מייצרים יינות אדומים מהאיכות הגבוהה ביותר. אחד מהמפורסמים ביותר המייצר יינות מהטובים והיקרים בעולם הוא רומאנה קונטי (Domaine de la Romanée-Conti). כל היינות הם אדומים מענבי פינו נואר וכולם מחלקות גרנד קרו (יש יין אחד לבן מענבי שרדונה).
המשיכו דרומה על כביש N974 ועברו בנואי-סאן-ז'ורז' (Nuits Saint George), עיירת יין קטנה ואטרקטיבית שמוקפת על ידי כרמים.
אם באתם לכאן בצהריים וזמנכם בידכם ממליצה על מסעדת La Cabotte .
חנות יינות טובה בכפר היא Cavon de Bacchus (פתוח: 10:00-12:00; 14:00-19:00; סגור בימי ראשון ושני).
המשיכו דרומה. בכפר קורגולואן (Corgoloin) מתחיל אזור היין הדרומי של דרך היין – קוט דה בון.
הכפר הראשון שתגיעו אליו הוא אלוקס קורטון (Aloxe Corton). בתי הכפר מפורסמים בגגות הרעפים הענקיים והצבעוניים שלהם. הכרמים של הכפר היו שייכים בעבר לקיסר קרל הגדול. האגדה מספרת, שאלוקס קורטון ידועה בזכות יינותיה הלבנים בנוסף על האדומים כי בזמן שהקיסר היה בעל הכרם, אשתו טענה שיין אדום מכתים את זקנו הלבן ולכן הוא פקד על יצור יין לבן בנוסף. הקיסר מונצח ביין הלבן Corton Charlemagne.
בכפר נמצא Château Corton C בו תוכלו לבקר, ללמוד על תהליך הפקת היין, לבקר במרתפים ואף לטעום יינות בחינם.
עוד יקב מומלץ הוא בבעלות אשה נעימה ומכניסת אורחים. זהו יקבDomaine Dubreuil-Fontaine . מומלץ לתאם ביקור מראש.
מסעדה מצוינת באזור היא מסעדת Le Charlemagne, מסעדה מעולה ויקרה המעוטרת בכוכב מישלין ובנופי הכרמים שמסביב. תענוג אמיתי!
מסעדה טובה נוספת שבמבנה שלה יש גם כמה חדרים ללינה היא Ermitage de Corton.
לפני הכניסה לבון נמצא מרכז מבקרים מרשים, גדול ומודרני של יקב לואי ז'אדו הותיק – Maison Louis Jadot.
המשיכו דרומה על כביש N974 לנסיעה קצרה לבון, בירת יינות בורגונדי. כאן כדאי לטייל במסלול ההליכה בבון.
מקום לינה נפלא (ויקר!) עם מסעדה מצוינת נמצא קרוב לבון זהו Hostellerie de Levernois.
המשיכו עוד מעט דרומה על כביש N974, פנו ימינה על D973 והגיעו לפומאר (Pommard). כאן תוכלו לטעום יינות אדומים נפלאים.
מומלץ לבקר ב-Château de Pommard שבשולי הכפר, בו מייצרים יינות משובחים.
המשיכו דרום-מערבה על כביש D973, עברו את מרסו (Meursault), המייצר יינות אדומים ולבנים מאיכות גבוהה. היינות הלבנים שלו, יחד עם אלה של Puligny ו-Chassagne-montrachet נחשבים כטובים בעולם.
כאן תוכלו לעצור במסעדה טובה במחיר סביר Le Soufflot de Meursault.
תמשיכו בדרככם ותגיעו לכפר פוליני-מונטראשה (Puligny-Montrachet). היינות הלבנים של המקום הזה מצוינים (השרדונה הוא המלך כאן). היינות האדומים, המיוצרים מהכרמים המוקפים בחומה, הם בעלי גוף מלא עם איכויות עדינות של טעם ובוקה (ניחוח היין).
ב-Olivier Leflaive שבכפר תוכלו לבקר, לישון ולאכול.
חנות יין מצוינת בה תוכלו לטעום, לשתות ולקנות יין היא Caveau de Puligny-Montrachet.
מקום נחמד לישון בו עם מסעדה מצוינת לצהריים ולערב הוא Le Montrachet.
בשסאן-מונראשה (Chassagne-Montrachet) יש מסעדה מצוינת – Restaurant Ed.Em, מסעדה של כוכב אחד של מישלין.
סעו ללה-רושפו (La Rochepot), מרכז יין, שבו נמצאת טירת רושפו (Château de La Rochepot), שנבנתה בימי-הביניים וממנו ניתן לצפות על כל האזור.
נוסעים לתצפית Montagne des Trois Croix ("הר שלושת הצלבים") שנקרא כך בגלל 3 הצלבים שבפסגה. הפנורמה מהפסגה מאפשרות לראות בצפון את הכרמים של הגבעות, עמק הסאון, היורה והאלפים בדרום ובמערב את מונט סנט וינסנט ומורבאן (במערב).
לארוחת גורמה במסעדת 3 כוכבים של מישלין וללינה קסומה (ויקרה!) תוכלו להגיע אל Maison Lameloise שנמצאת בשאני (Chagny).
כאן מסתיימת דרך היקבים הגדולה.
מכאן אפשר להמשיך לנסוע לדרום בורגונדי, במחוז היין סון-א-לואר, שהוא מהיפים והמגוונים בצרפת.